Krav på körkort för att köra moped införs

2009-08-20

Den 26 februari sade riksdagen ja till regeringens förslag om nya regler för att få köra moped, snöskoter och terränghjuling. De nya reglerna, som gäller från och med 1 oktober 2009, införs för att öka trafiksäkerheten och innebär bland annat följande:

  • Moped klass I, så kallade EU-mopeder, ska få köras av alla som har fyllt 15 år och har ett körkort. Körkortet ska ha den nya behörigheten AM eller en annan behörighet. Behörigheten AM ska kräva körkortstillstånd med föregående lämplighetsprövning. Körkortstillstånd kan sökas från och med 1 april 2009.
  • Moped klass II ska få köras av alla som har fyllt 15 år och har ett förarbevis för moped klass II, ett körkort eller ett traktorkort.
  • Snöskoter och terränghjuling ska få köras av alla som har fyllt 16 år och har ett förarbevis för snöskoter respektive terränghjuling.
  • Förare med AM-körkort eller förarbevis ska kunna få varning eller få körkortet respektive förarbeviset återkallat.
  • Förarprovet för moped klass I ska vara ett kunskapsprov som ordnas av en myndighet, i dag Vägverket. Förarprovet för moped klass II, snöskoter och terränghjuling ska vara ett kunskapsprov som ordnas av privata aktörer.

Tidigare behörigheter gäller

De nya kraven kommer inte att påverka behörigheter som en förare har skaffat sig före den 1 oktober 2009. Den som redan har fyllt 15 år får fortsätta att köra moped klass II utan förarbevis. Förarbevis för moped klass I som en förare skaffat sig före den 1 oktober 2009 fortsätter att gälla.

Frågor och svar om körkort för moped klass I

Ingången AM - Moped klass I på Körkortsportalen

Ingången Förarbevis Moped på Körkortsportalen